Cancerele genito-mamare in Romania – statistici si soluții medicale

Informatii prezentate la Forumul National de Gineco-Oncologie prezidat de Prof. Dr. Patriciu Achimas Cadariu

  • În România se înregistrează una dintre cele mai mari rate de deces prin cancer mamar, de 17.4%ooo femei, cu 62% mai mare decat cea a Norvegiei, ultima clasată
  • Pentru România, Globocan 2020 – platforma de date statistice a OMS – estimează un număr de 12.085 cazuri noi de cancer mamar, cu o rată a incidenței de 65,8%ooo, situându-se pe locul I în ierarhia cancerelor la sexul feminin cât și în ierarhia generală a cancerelor în țara noastră
  • În România, cancerul mamar se află pe primul loc între cauzele de deces prin cancer la femei și locul al doilea, în populația generală, după cancerul bronhopulmonar, cu 3918 decese (17,4%ooo).
  • Datele Programului de supraveghere a supraviețuirii în cancer la nivel mondial – CONCORD – arată că în Europa, România se află pe ultimele locuri din acest punct de vedere, cu o rată a supraviețuirii la 5 ani de 74,9%, cu aproape 20% mai scăzută față de cea a țărilor nordice și vest europene.
  • Cu o rată standardizată a incidenței cancerului de col uterin de 22,6%ooo (3380 cazuri noi), în 2020, România continuă să ocupe primul loc între țările UE (în Europa fiind depășită doar de Muntenegru)
  • Rata  incidenței este de 2,5 ori mai mare față de media europeană
  • În România, cancerul de col uterin se situează pe locul al 2-lea, din punctul de vedere al incidenței, după cancerul de sân, și pe poziția a 4-a în ceea ce privește mortalitatea, după cancerul de sân, bronhopulmonar și colorectal.

București, 3 octombrie 2022 – La finalul săptămânii trecute a avut loc cea de-a V-a ediție a Forumului Național de Gineco-Oncologie prezidat de Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu. La eveniment au participat zeci de practicieni importanți din țara noastră care au prezentat statistici și soluții medicale pentru lupta împotriva cancerelor din sfera cancererelor genito-mamare. Evenimentul a fost organizat de către Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică în colaborare cu Univeristatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

În cadrul Forumului a avut loc sesiunea intitulată Politici de sănătate Cancerele sferei genitor-mamare în lumina PNCC (NCCP). Sesiunea a fost prezidată de către Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu care a fost onorată cu prezența de către Conf. Dr. Diana-Loreta Păun – Consilier Prezidențial, departamentul de sănătate publică al Administrației Prezidențiale, Prof. univ. Dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga – Rector UMFCD, Nicoleta Pauliuc – Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională al Senatului, Dr. Attila László – Chestor Biroul Permanent al Senatului, Conf. Univ. Dr. Corneliu Florin Buicu – Vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților, Conf. Dr. Michael Schenker – Președintele comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, Șef lucrări Cătălin Vlad – Manager Institutul Oncologic din Cluj, Mihaela Geoană – Fondator și Președinte Fundația Renașterea, Dr. Marius Geantă – Președinte și Co-Fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, Cezar Irimia – Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

”Îmi pare bine că există astfel de conferințe de înaltă ținută științifică, profesională, aș spune și etică. Îl felicit pe dl. Prof. Patriciu Achimaș Cadariu, cel care a avut ideea și care este organizatorul acestei conferințe care aduce în atenție o patologie importantă. Mai mult decât atât, aduce în atenție patologiile din sfera ginecologiei care sunt, din nefericire, în continuare dominante în România în ceea ce privește patologia oncologică. Consider că dezvoltarea atât a screeningului pentru cancerul de col uterin cât și testarea referitoare la infecția cu HPV și nu în ultimul rând dezvoltarea programului de screening pentru cancerul de sân sunt trei priorități pe care putem să le abordăm și în decurs de un an de zile. Consider că putem să avem toate aceste trei proiecte funcționale și că acestora ar trebui să li se adauge o politică publică care să presupună existența unor centre de excelență, a unor institute care să poată să ofere acces integrat la toate serviciile medicale de care au nevoie pacienții oncologici. Aceasă dezvoltare regională există dar trebuie completată”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

În întreaga lume, în ultimii ani, ca și incidență, cancerul mamar a depășit cancerul bronhopulmonar, situându-se în prezent pe locul întâi, reprezentând 11,7% din totalitatea cancerelor în populația generală. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de mortalitate prin cancer în populaţia mondială, cu 684996 decese în 2020 (6.9% din totalitatea deceselor prin cancer).

Distribuția incidenței cancerului de sân la nivel mondial, respectă într-o relație de direct proporționalitate gradul de dezvoltare economică. Ea nu este urmată de o distribuție similară a mortalității prin cancer de sân, în general situația fiind inversă, iar țările cu un nivel economic mai scăzut, în ciuda unor rate de incidență mai scăzute, prezintă rate înalte ale mortalității.

”La nivel European țările nordice și vest europene au cele mai înalte rate ale  incidenței, România situându-se, din acest punct de vedere pe ultimele locuri cu o rată standardizată a incidenței de cca jumătate față de cea a primei clasate – Belgia. Și totuși. în ce priveste mortalitatea, situația se inversează, țările Est-europene având cele mai înalte rate de mortalitate, în România înregistrându-se una dintre cele mai mari rate de deces prin cancer mamar, de 17.4%ooo femei, cu 62% mai mare decat cea a Norvegiei, ultima clasată, acest fapt datorându-se în mare parte absenței programelor de depistare precoce, care ar identifica un număr mai mare de leziuni într-un stadiu mai puțin avansat și deci cu șanse mai ridicate de vindecare. La Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică facem tot ce ține de noi pentru ca aceste statistici să fie cât mai mult în favoarea femeilor din România”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, președintele Societății Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.

Pentru România, Globocan 2020, platforma de date statistice a OMS, estimează un număr de 12085 cazuri noi de cancer mamar, cu o rata a incidenței de 65,8%ooo, situându-se pe locul I, în ierarhia cancerelor la sexul feminin cât și în ierarhia generală a cancerelor în țara noastră. În ceea ce privește mortalitatea, cancerul mamar se află pe primul loc între cauzele de deces prin cancer la femei și locul al doilea, în populația generală, după cancerul bronhopulmonar, cu 3918 decese (17,4%ooo).

Studiul distributiei stadiului la diagnostic a cancerului mamar in Regiunea de Nord-Vest arată că peste 40% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ( III si IV)

Datele Programului de supraveghere a supravietuirii in cancer la nivel mondial– CONCORD – arată că în Europa, România se află pe ultimele locuri din acest punct de vedere, cu o rată a supraviețuirii la 5 ani de 74,9%, cu aproape 20% mai scăzută față de cea a țărilor nordice și vest europene.

Cancerul de col uterin

Cu o rată standardizată a incidenței de 22,6%ooo (3380 cazuri noi), în anul 2020, România continuă să ocupe primul loc între țările UE (în Europa fiind depășită doar de Muntenegru). Rata  incidenței este de 2,5 ori mai mare față de media europeană și de 4,3 ori mai mare comparativ cu rata incidenței din Finlanda, o țară care derulează un program de screening organizat, de mai bine de 50 de ani. În România, cancerul de col uterin, se situează pe locul al doilea, după cancerul de sân, din punctul de vedere al incidenței și pe poziția a patra în ceea ce privește mortalitatea, în urma cancerului de sân, bronhopulmonar și colorectal.

Cu 1805 decese, în anul 2020 și o rată standardizată a mortalității de 9,6, Româmia se află deasemenea pe primul loc între țările UE, în ce privește mortalitatea, aceasta fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană și de 8,7 ori mai mare comparativ cu cea a Finlandei.

Studiul distribuției stadiului la diagnostic a cancerului de col uterin în Regiunea de Nord-Vest arată că peste 30% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ( III si IV).

Datele Programului de supraveghere a supraviețuirii în cancer la nivel mondial – CONCORD – arată că în Europa, România se află pe ultimele locuri din acest punct de vedere, cu o rată a supraviețuirii la 5 ani de 65,3%, cu 12% mai scăzută față de cea a țărilor nordice și vest europene.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.