Ediția a 4-a a Forumului National de Gineco-Oncologie: La nivel mondial, incidenta cancerului de san a depasit-o pe cea a cancerului pulmonar

Cea de-a 4-a ediția a Forumului Național de Gineco-Oncologie a avut loc în perioada 1-2 octombrie 2021, primele zile ale lunii dedicate constientizarii cancerului de san.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a reunit specialiști în domeniu care au furnizat informații importante din sfera gineco-oncologică, menite să aducă la cunoștință ultimele cercetări din domeniu, informații utile asupra modalităților de tratament a patologiilor și a controlului de calitate.

În debutul Forumului, sesiunea Politici de sănătate a avut ca subiect cancerele de sân și de col uterin în contextul viitorului plan național de control al cancerului. Conf. Dr. Diana Păun, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Dr. Nelu Tătaru, Dr. Laszlo Attila, Prof. Dr. Dana Stănculeanu, Prof. Dr. Alexandru Blidaru,  Dna. Mihaela Geoană, Prof. Dr. Alexandru Irimie, Dr. Cezar Irimia, Dr. Cătălin Vlad și Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu au fost participanții care au atins subiecte relevante asupra modalităților de profilaxie și tratament ideale în funcție de cauzalitate, dar și asupra noilor proceduri și cercetări în domeniu, cu accent pe standardizare și controlul calității.

Schimbul de informații a avut loc în contextul în care, potrivit Consilierului Prezindențial, Conf. Dr. Diana Păun, se estimează că, până în 2035, povara cancerului va crește devenind principala cauză de deces în Europa, în locul bolilor cardiovasculare iar cancerele genito-mamare vor avea o pondere importantă.

O idee susținută prin intermediul ediției din acest an al Forumului a fost aceea de standardizare și dezvoltare a procedurilor și ghidurilor în lipsa cărora specialiștii din domeniu nu își pot desfășura activitatea la standarde înalte.

Partea de standardizare și control a calității, care frecvent ne lipsește, este esențială pentru a reuși să acordăm îngrijiri de aceeași calitate pentru toate pacientele și pacienții noștri”, a precizat Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, inițiatorul Forumului Național de Gineco-Oncologie.

Discuțiile s-au concentrat pe scopul îmbunătățirii calității vieții pacientelor care s-au confruntat cu cancere genitale sau mamare, a tratamentelor, chirurgiilor și prevenției.

Putem obține sarcini și după patologii maligne și avem specialiștii, avem centre, este importantă organizarea noastrăîn comitete multidisciplinare pentru a le oferi pacientelor noastre cel mai bun viitor”, a adăugat dl. Achimaș-Cadariu.

Evenimentul a continuat sub forma unor sesiuni tematice care au cuprins teme diverse dedicate subiectului. Astfel,în prima zi, prezentările au fost concetrate sub forma sesiunilor:

-Sesiusea Cancer Ovarian

-Sesiunea Cancer Cervical

În cea de-a doua zi, specialiștii au susținut prezentări în cadrul următoarelor tematici:

-Sesiunea Patologie Oncologică

-Sesiunea Cancer de Sân

-Sesiunea Sarcina

Specialiștii prezenți la Forumul National de Gineco-Oncologie au punctat principalele probleme în depistarea și tratarea cancerelor, perspectivele chirurgiei ovariene sau prevenția bolii prin vaccinarea anti-HPV, modalitate asupra căreia medicii prevăd un interes tot mai sporit.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.