SU-R1000 – primul amplificator integrat din clasa de referință. Dezvoltat pentru a extinde și mai mult experiența sunetului Technics

București, 1 Septembrie 2020 – Technics prezintă SU-R1000, primul amplificator integrat din clasa de referință. Produsele din clasa de referință sunt dezvoltate ca urmare a dorinței brandului Technics de a oferi clienților săi cea mai înaltă calitate a sunetului, prin experiența muzicală premium pentru care Technics este recunoscut. SE-R1, primul amplificator stereo de putere lansat în 2014 deținea multe tehnologii noi și inovatoare cum ar fi LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) – calibrarea adaptivă a fazei în funcție de sarcină pentru a obține un răspuns rapid la impulsuri și procesorul JENO (Jitter Elimination and Noise-Shaping Optimisation) – utilizat la eliminarea bruiajului și optimizarea prin remodelarea zgomotului pentru obținerea unei conversii de înaltă calitate și precizie a semnalelor PWM cu minimum de bruiaj. Oferind o imagine sonoră precisă și o ambianță audio expansivă, SE-R1 a fost imediat adoptat de piață și a marcat începutul erei amplificatoarelor digitale. Pickup-ul SL-1000R lansat în 2018 combina la un înalt nivel tehnic tehnologia de control digitală cu controlul analogic tradițional. Odată ce i s-a adăugat un cuplu extrem de puternic și o performanță deosebită a preciziei de rotație, acest pickup a obținut o silențiozitate și o dinamică a sunetului fără precedent, imposibil de obținut de vreun pickup convențional.


Folosind toate realizările și cercetările acumulate pe piața Hi-Fi de la renașterea brandului Technics în 2014 și rezultatele departamentului de cercetare și dezvoltare pentru îmbunătățirea sunetului folosind tehnologii digitale, Technics lansează amplificatorul integrat SU-R1000, ducând evoluția amplificatoarelor digitale la niveluri neatinse până acum.

Abordarea dezvoltării modelului SU-R1000

Majoritatea amplificatoarelor audio high-end sunt analogice. Amplificatoarele analogice dețin o lungă istorie și tehnologiile lor de îmbunătățire a calității sunetului, cum ar fi sistemele de conexiuni și dezvoltarea de componente, se consideră că au fost abordate complet. Amplificatoarele digitale, pe de altă parte, dețin încă un potențial neexploatat pentru dezvoltări ulterioare,  odată cu avansul tehnologic rapid din ultimii ani, care a permis procesarea cu acuratețe deosebită a semnalelor, imposibilă în sistemele analogice. Având în vedere că majoritatea surselor muzicale sunt acum digitale, cum ar fi CD-urile sau platformele de streaming, se dorește ca semnalele  digitale să fie procesate la formatul digital original. Mai mult, componente ca și convertoarele analog digitale au avansat și ele, permițând procesare digitală de înaltă precizie chiar și a surselor analogice.

Progresul tehnologiilor folosite la amplificatoarele digitale

Technics a dezvoltat de curând ACDT (Active Distortion Cancelling Technology – Tehnologia de anulare activă a distorsiunilor), adăugând-o la celelalte tehnologii proprii care maximizează avantajele amplificatoarelor digitale, cum ar fi LAPC și JENO. ADCT realizează o îmbogățire suplimentară a calității sunetului, prin eliminarea distorsiunilor generate în etajul final de forța de reacțiune electro-motrică a difuzorului și de căderile de tensiune ale sursei de alimentare.

Surse de alimentare avansate

Noul sistem de surse de alimentare în comutație, Advanced Speed Silent Power Supply, a îmbunătățit cu succes raportul semnal zgomot. Mai mult, utilizarea a patru surse independente de tensiune pentru diferitele module realizează o separare superbă și o dinamică incredibilă a reproducerii sunetului. În plus, etajul de putere include dispozitive de rezistență joasă GaN (nitrid de galiu)

Noua propunere Technics: intrarea PHONO

Există încă mulți entuziaști ai înregistrărilor pe discuri de vinil și ei formează un segment de piață important pentru Technics. SU-R1000 este dotat cu un egalizator inteligent pentru sursa PHONO, care utilizează tehnologia digitală pentru a obține o curbă de egalizare precisă și care livrează un sunet de calitate superioară, îmbunătățind puterea de separare a canalelor dozei. În plus, caracteristica în frecvență este îmbunătățită prin calibrarea dozei cu egalizatorul phono, folosind un disc de vinil dedicat, livrat odată cu amplificatorul.

Tehnologii de înaltă calitate a sunetului încorporate în SU-R1000

JENO (eliminarea bruiajului și optimizarea prin remodelarea zgomotului)

Bruiajul este o cauză majoră a distorsiunilor în sistemele digitale și este cauzat de desincronizarea generatoarelor de tact utilizate în convertoarele digital analogice. Pentru a elimina degradarea sunetului cauzată de bruiaj, Technics a dezvoltat un circuit original de reducere a bruiajului, care conține un generator de tact inclus în sistemul de remodelare a zgomotului de frecvență joasă și un convertor de precizie la zona de frecvențe înalte. Acesta lucrează împreună cu circuitul de conversie original, de înaltă precizie PWM (Pulse Width Modulation) optimizând viteza de remodelare a zgomotului, gradul și etapele de eșantionare, rata de modulare PWM, pentru a converti semnalele de înaltă rezoluție în semnale PWM  fără a afecta zona dinamică a semnalului. Aceste tehnologii permit proiectelor amplificatoarelor digitale Technics să reproducă nuanțele naturale și delicate ale muzicii.

LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) (calibrarea adaptivă a fazei în funcție de sarcină)

Impedanța difuzorului se schimbă cu fiecare frecvență și de aceea este de dorit existența unui amplificator care să deservească difuzoarele fără a le afecta caracteristicile. În mod obișnuit, amplificatoarele digitale sunt conectate la difuzoare printr-un filtru trece jos pe etajul final și în acest fel sunt și mai afectate de caracteristicile impedanței difuzorului. Deși caracteristicile în amplitudine ale amplificatoarelor convenționale, datorate reacțiilor negative, au fost ameliorate, caracteristicile de fază nu pot fi îmbunătățite. De aceea a fost dezvoltat un algoritm de optimizare adaptivă a impedanței care corectează semnalul de răspuns prin procesarea digitală a semnalului, prin măsurarea caracteristicilor de frecvență, amplitudine și fază ale amplificatorului conectat la difuzor. Această nouă tehnică permite aplatizarea caracteristicilor de frecvență, amplitudine și fază, ceea ce nu a fost realizat până acum la amplificatoare cât și producerea unui sunet cu expresivitate spațială bogată.

ADCT (Tehnologia de anulare activă a distorsiunilor)

Tehnologia de anulare activă a distorsiunilor, recent dezvoltată de Technics, identifică și extrage distorsiunile din etajul final, produse de forța de reacțiune electro-motrică a difuzorului și de căderile de tensiune. Pe piața Hi-Fi audio există număr nelimitat de sisteme audio care pot fi configurate prin combinarea multor produse, amplificatoarele audio high-end trebuind să deservească perfect o multitudine de modele de difuzoare. Tehnologia de anulare activă a distorsiunilor extrage cu precizie distorsiunea măsurând diferența dintre semnalul aplicat difuzorului și cel provenit din JENO și apoi aplică corecții semnalului digital de ieșire, corectând astfel sistemul convențional al amplificatoarelor digitale. Aceasta aduce o putere deosebită la difuzoare dar și o energie acustică remarcabilă oferind în același timp avantajele amplificatoarelor digitale, cum ar fi zgomot de fond redus, imagine acustică precisă și ambianță sonoră spațială indiferent de tipul difuzoarelor conectate.

Sursă de alimentare rapidă și silențioasă

SU-R1000 folosește un sistem de surse de tensiune în comutație pentru a asigura stabilitatea tensiunii de alimentare și a curentului solicitat de amplificatorul digital. Într-o sursă în comutație convențională, timpul de menținere al tensiunii pornite era controlat pentru a stabiliza tensiunea și aceasta cauza fluctuația frecvenței de comutație în funcție de sarcină, rezultând un zgomot de modulație care afecta calitatea sunetului. Noul tip de sursă folosit a eliminat zgomotul prin stabilirea frecvenței de comutație în banda de 400 kHz. Mai mult, un regulator cu zgomot foarte redus este amplasat într-un etaj ulterior. Aceasta previne scăderea calității stabilizării dată de frecvență fixă și împinge amestecul componentelor zgomotoase în banda de frecvențe înalte. Rezultatul este o sursă de tensiune cu răspuns foarte rapid, care generează cele mai bune performanțe ale amplificatorului digital.

Patru surse de alimentare independente

La modelul SU-R1000, fiecare element component al sursei de alimentare a fost revizuit pentru o mai mare calitate a sunetului. În plus, patru surse de tensiune independente sunt utilizate pentru modulele amplificatorului pentru o îmbunătățire a calității sunetului. Deoarece SU-R1000 este un amplificator integrat, modulele sale conțin un etaj de preamplificare și un etaj final care combină circuite analogice și digitale. Secțiunea Phono-EQ care procesează multiple semnale analogice este în mod particular susceptibilă la efectul zgomotului transmis prin linia de alimentare. SU-R1000 folosește surse de alimentare diferite pentru circuitele analogice și pentru circuitele digitale în etajul de preamplificare. De asemenea folosește surse de alimentare separate pentru canalele stânga dreapta în etajul final, care solicită o cantitate mare de energie. Având patru surse de alimentare independente, SU-R1000 previne interferențele induse din rețeaua de alimentare în modulele componente și obține un raport excelent semnal zgomot și o separare superbă a canalelor.

Generator de tact alimentat la baterie

Pentru un amplificator digital, îmbunătățirea preciziei tactului, care oferă informații importante de sincronizare, este cheia către un sunet de calitate superioară. Din păcate, zgomotul din sursa de alimentare este un factor perturbator. De aceea, SU-R1000 este echipat cu un generator de tact alimentat de la baterie. Utilizarea unei baterii ca și sursă de alimentare pentru circuitul generatorului de tact elimină efectul advers al zgomotului din rețea asupra semnalului, oferind astfel o imagine sonoră perfect localizată și o expansiune clară a sunetului.

Tranzistoare cu efect de câmp GaN-FET (dispozitive de putere, cu viteză ridicată și  impedanță joasă)

În secțiunea finală a amplificatorului, Technics a implementat tranzistoare GaN FET (cu nitrid de galiu) care oferă rezistență foarte scăzută. Aceasta permite construcția unui amplificator de putere folosind un singur etaj configurat push pull, ceea ce duce la scurtarea căii semnalului, rezultând astfel o liniaritate deosebită, la orice nivel al sunetului.

Intelligent Phono EQ (egalizator inteligent pentru etajul PHONO)

Egalizatorul inteligent Phono EQ instalat în SU-R1000 utilizează inovații tehnologice de îmbunătățire a calității sunetului  la tehnologia de procesare digitală a semnalului. Acestea au fost acumulate de Technics prin dezvoltarea tehnologiei LAPC, pentru a obține o calitate ridicată a sunetului, imposibilă la egalizatoarele phono analogice. Tehnologia constă în trei părți: 1. Curbă de corecție precisă, 2. Îmbunătățirea capacității de separare a canalelor, 3. Optimizarea răspunsului. Aceste funcții pot fi activate / dezactivate separat, în funcție de preferința utilizatorului.

  1. Curbă de egalizare precisă
    Curba de egalizare precisă este obținută printr-un sistem hibrid analogic / digital. Filtrul trece jos cu câștig ridicat (LPF) realizează procesarea analogică și frecvențele înalte sunt amplificate după conversia analog digitală. Utilizarea filtrului LPF de 40 dB în zona analogică previne pierderea de biți din cadrul filtrării digitale și frecvențele înalte sunt amplificate cu acuratețe ridicată în zona digitală pentru a obține un excelent raport semnal zgomot.
  1. Anularea efectului crosstalk (îmbunătățirea capacității de separare a canalelor)

Această funcție măsoară caracteristica crosstalk (capacitatea de separare a canalelor) specifică dozei instalate măsurând semnalul înregistrat pe discul de calibrare livrat cu SU-R1000 și apoi realizează corecții folosind procesorul digital de semnal pentru a îmbunătăți simțitor caracteristica crosstalk a dozei. Aceasta duce la o imagine sonoră mai precisă și la o ambianță sonoră expansivă.

  1. Optimizarea răspunsului

Această funcție măsoară caracteristica de frecvență a dozei instalate utilizând un semnal TSP (Time Streched Pulse) înregistrat pe discul de calibrare livrat și îi corectează caracteristica. De asemenea corectează efectul impedanței, potrivind valoarea impedanței etajului de corecție phono cu impedanța dozei, pentru a obține adevărata calitate a sunetului dozei. Această tehnologie îmbunătățește calitatea sunetului, eliminând nevoia plasării unui selector de impedanță pe intrarea de înaltă sensibilitate PHONO și evitând posibilitatea apariției zgomotului.

O multitudine de terminale de intrare și ieșire

Noul amplificator este dotat cu o abundență de terminale de intrare și ieșire, incluzând intrare PHONO XLR și două conectoare USB-B de intrare, pentru a putea conecta o gamă largă de echipament audio, din surse analogice și digitale.

Despre Panasonic

Panasonic Corporation este lider mondial în dezvoltarea de tehnologii electronice diverse și soluții pentru clienți în domeniul electronicelor de consum, aplicațiilor rezidențiale, auto, a soluțiilor profesionale și a echipamentelor industriale. Compania Panasonic care, în 2018, a aniversat 100 de ani la înființarea sa, este activă la nivel global, fiind prezentă acum în 528 de sucursale și 72 de societăți asociate la nivel mondial, înregistrând vânzări nete totale de 61,9 miliarde EUR în anul încheiat la 31 martie 2020. Dedicată în permanență atingerii unor noi valori prin inovare la toate nivelurile, compania utilizează tehnologiile proprii pentru a crea o viață mai bună și o lume mai bună pentru clienții săi.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.